Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Asus ROG Zephyrus GX501

Asus braser inn døra med en supertynn bærbar som ikke tar mye plass.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Asus har en maskinvareserie dedikert til gaming kalt ROG, og nyeste tilskudd til serien er Zephyrus, oppkalt etter våren og vestavindens gud, den mildeste av alle de greske gudene...

HQ

Men Zephyrus GX501 er ikke en mild gud, den er en ond djevel på alle måter.

Selve kabinettet er virkelig gjennomført i metall, mørkt, industrielt, veldig tynt og superlett. Datamaskinen er laget slik at når skjermen åpnes, åpnes bunnen også opp for å øke luftsirkulasjonen. Og det er veldig lurt, fordi bak maskinens ytre, som er så tynt at de måtte droppe støpselet og i stedet levere maskinen med en USB / Ethernet-kabel, gjemmer det seg et GTX1080 grafikkort. Genial og gal på en og samme tid, men kudos for å gjøre en reell innsats for å løse kjøleproblemet med ingeniørvitenskap, fremfor markedsføring.

Datamaskinen er ikke engang 1,8 cm høy i lukket tilstand, og veier litt over 2 kg. Det gjør det umiddelbart til den letteste og slankeste bærbare med et GTX1080 vi har funnet på markedet.

Den smarte åpningen i bunnen har selvfølgelig et smart navn. Den interne kjølingen kalles Max-Q, og åpningsmekanismen kalles Active Aerodynamic System. Dette øker, ifølge Asus, den faktiske mengden luft som kan brukes med 20%, og siden viftene nå kan trekke inn enda mer luft, er det faktisk en 32% forbedring i luftsirkulasjonen inne i datamaskinen, som sies å senke temperaturen med 20%.

Dette er en annonse:
Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Kjølingen gjør at maskinen har et litt alternativt design. Hele øvre delen av datamaskinen, der det vanligvis er et tastatur, er i stedet et stort luftinntak, slik at det kommer inn i luft fra både topp og bunn, som spyttes ut gjennom kjøleribbene på baksiden og på sidene. I tillegg har maskinen "Aero Accelerator" -teknologi, et fancy ord for dedikerte kjølekanaler, som øker luftgjennomstrømningen ytterligere.

Nå tenker man kanskje "bah, humbug", men målingene våre steg aldri over 79 grader på GPUen. så Asus kan kalle ting hva de vil, for de funker faktisk. Støyen fra maskinen er ikke så ille den heller, vi målte 40 desibel, noe som er ganske imponerende med tanke på størrelsen og tykkelsen på kabinettet.

Tastaturet er flyttet ned, og av plasshensyn har man valgt et RGB «chiclet-tastatur». Det er en trykkfølsom plate ved siden av hvor kan skifte mellom musestyring eller numerisk tastatur, og det er enormt futuristisk å sitte og skifte imellom de to tilstandene. Jeg skal innrømme at vi var flere på kontoret som brukte adksillige minutter på å leke med denne funksjonen. For å kompensere for at tastaturet er så langt nede, følger det en glimrende håndleddsstøtte med. Den sklir litt mye på glatte overflater, men ellers er det ikke mye å klage over. Tastaturet er "kun" rated til 20 millioner klikk, men til gjengjeld er det både område- og totaloppsett for RGB-belysningen.

Dette er en annonse:

Gaming Center-programvaren som maskinen er utstyrt med, er ganske gjennomført. Det er lett og oversiktlig og gir deg tilgang til alle essensielle funksjoner.

Skjermen er en 15,6" 120 Hz G-sync LED, og ja, den ser utrolig bra ut. Fargemetningen er på 100% sRGB/ 72% NTSC. Skjermen kunne gjerne vært enda mer lyssterk, men fra et spillperspektiv er en høyere oppdateringsfrekvens helt klart å foretrekke.

På den ene siden finner man uttak for strøm, HDMI 2.0, og to USB 3.1 samt nngang for hodetelefoner. På den andre siden finner man også to USB 3.1-porter, samt en USB 3.1 Type C som støtter Thunderbolt.

Hver side har også to små høyttalere, så man får en slags stereooplevelse, men det anbefales å bruke hodetelefoner, eller ta lyden ut via USB.Som alltid er det Bluetooth og Wifi som kjører 802.11 AC.

Innmaten består av 16 GB DDR4 Ram, en 512 GB SSD disk, og det hele er basert på et Intel HM 175 Chipset. Maskinen har en i7-7700GQ CPU, og et GTX 1080. Den kan oppgraderes til 24 GB RAM hvis man har lyst, og litt atypisk så kommer maskinen med Windows 10 Pro. Vi hadde et enkelt OSD-program som ikke funket med Windows 10, men ellers ingen problemer.

SSD-disken er forøvrig fra Samsung, og er rasende kjapp, 1978 MS/S ved sekvensiell skriving, og 67 MB/S ved flytting av tilfeldige små filer i stort antall.

Batteriet er litt mindre enn forventet, et 4-cellers på omtrent 50 Watt-timer. Her hadde et 6-cellers nok vært bedre, men det hadde ikke gått med den utforminga maskinen har. Man kan likevel få 3 timers normal bruk ut av den med skjermen satt på full lysstyrke, men skal det spilles må nok strømmen kobles til.

Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Og så til tallene, for selv om maskinvaren er voldsom, så er den fortsatt begrenset av et meget lite kabinett og varmeutvikling. Under kan du se bildehastighetstall vi skrapte sammen fra en rekke relativt krevende spill.

The Division
High 110.1 FPS
Ultra 85.4 FPS

Total War: Warhammer
High: 108,7 FPS
Ultra: 83,4 FPS

Total War: Warhammer 2
High 93,8 FPS
Ultra 72,1 FPS

Futuremark 3D Score
Sky Diver: 30678
Fire Strike: 13604
Fire Strike Extreme: 7456
Fire Strike ultra: 3979
Time Spy 5414

Data er fint nok, men i praksis betyr det at man får en veldig flytende opplevelse, merkelig nok, når man har et GTX1080 og en i7-prosessor til rådighet, kombinert med en glimrende 120 Hz-skjerm. Lyden er ikke spesielt merkbar på mindre krevende spill som Fallout Shelter, mens nye og mer krevende titler som Total War: Warhammer 2, setter gang i vestavinden, for å si det sånn. Men maskinen er ikke bare lett, den har også et veldig lite fotavtrykk på skrivebordet, noe som hjelper litt når man ser prisen. For prisen varierer. Man kan finne den til 23 999,- (DKK), men veiledende pris de fleste steder er 3000 mer, så det er penger å spare. Det er mye penger, og det finnes rimeligere bærbare med GTX1080, men den ekstra kjølingen, den raske SSD-disken og 120 Hz-skjermen i et veldig lite og lett kabinett gjør Zephyrus til en fornøyelse å bruke både til jobb og til spill.

Asus ROG Zephyrus GX 501 V2

Vil man ha noe villere blir det vanskelig... og dyrt. For Asus, som tydeligvis har bestemt seg for å være spill-bærbarenes svar på Lamborghini, har også en GX800 ute - med 2xGTX1080. Den koster da også 59 000,-.

Så, for å oppsummere; maskinen yter kanonbra, den er voldsom og kraftig, skjermen er god, og maskinen er liten og lett. Den er ikke perfekt, men dette er en maskin som er begrenset av funksjon, og ikke form, noe vi setter enormt pris på.

Karakteren er derfor vanskelig. Man vil alltid gjerne ha mer harddiskplass, en større skjerm, et mekanisk tastatur, et større batteri. Men så øker vekten, og det samme gjør kabinettstørrelsen og prisen. Vi synes også det burde belønnes at Asus har brukt energi på å løse de bærbares evigvarende problem; nemlig manglende luftgjennomstrømning. Så etter noe debatt endte vi altså opp på det prestisjetunge 10-tallet.

10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content